Acceptatiecriteria voor een lening

door | februari 1, 2017

let op lenen kost geld

Leeftijd
De minimale en maximale leeftijd hangt af van de kredietverstrekker. De wettelijke minimale leeftijd is 18 jaar maar veel kredietverstrekkers hanteren een hogere leeftijd zoals 21 of 25 jaar. De maximale leeftijd voor een doorlopend krediet ligt tussen de 60-67 jaar. Bij een persoonlijke lening kan de maximale leeftijd een paar jaar hoger zijn.

BKR
Men mag geen geen negatieve bkr notering hebben. Deze krijgt men als men stopt met terugbetalen of als men een betalingsachterstand heeft van meer dan twee maanden. Als de betalingsachterstand wordt weggewerkt dan zal de negatieve notering echter niet verdwijnen. De negatieve notering blijft 5 jaar lang zichtbaar in de database van het BKR. Kredietverstrekkers zullen in die 5 jaar geen nieuwe leningen of kredieten verstrekken. Het is daarom erg belangrijk om een negatieve bkr notering te vermijden.
Inkomen wordt voor 70% meegenomen
Vast werk is de norm en telt als 100%. Tijdelijk werk op contract en een WAI/WAO uitkering (die niet meer veranderd) tellen vaak mee voor 70%. Dit betekent als u 2000 euro bruto verdient met een tijdelijke baan (half jaar/jaarcontract) dat de bank dit telt als 70%x2000 = 1400 euro bruto.

Documenten
– Kopie van een geldige legitimatie
– Kopie van salarisstrook
– Kopie van bankafschrift
– Jaaropgave met inkomensgegevens (tijdelijk werk)
– Verklaring van uitkeringsinstantie

Bijkomende Acceptatiecriteria voor een lening

Naast de algemene acceptatiecriteria voor een lening zijn er een aantal redenen waarom banken toch een lening kunnen weigeren. Bijvoorbeeld als men altijd een kleine lening heeft gehad (bijvoorbeeld 2500 euro) en opeens flink meer wilt lenen. Als de lening de afgelopen tijd al eens een keer (of meerdere keren) is verhoogd dan kan dit een reden zijn voor de bank om de aanvraag niet te honoreren. Als u al een andere lening heeft bij een andere bank: wordt er altijd op tijd terugbetaalt? Heeft men nog nooit een lening gehad dan kan dit zelfs voor een kredietverstrekker een reden zijn om geen lening te verstrekken. Banken vinden het veilig als ze iemands leengedrag kunnen volgen zodat ze risico zoveel als mogelijk uit kunnen sluiten. Heeft men al meerdere kredieten afgesloten dan kan de bank besluiten dat de grens bereikt is. Men moet voldoende bestedingsruimte overhouden.

Hoeveel u kunt lenen hangt af van uw inkomen en persoonlijke situatie. In het algemeen moet u bij deze lening een vaste of tijdelijke baan hebben met voldoende bestedingsruimte en geen negatieve BKR. Een aanvraag voor een lening is kosteloos en kan gedaan worden in een paar stappen.