Bedrijfskrediet MKB en ZZP

geld lenen kost geld

ZZP lening & bedrijfskrediet

Voor ondernemers is financial lease een goede financieringsconstructie omdat men het eigen vermogen niet hoeft aan te spreken. Vooral bedrijfswagens worden gekocht met een financial lease overeenkomst. Als economisch eigenaar van de leaseauto heeft men recht op fiscale voordelen zoals investeringsaftrek. Zelfstandig ondernemers kunnen in aanmerking komen voor een financial lease. Met dit contract kan een bestelbusje of auto gekocht worden waarbij de kredietverstrekker juridisch eigenaar blijft totdat het krediet is afbetaald. Eveneens zijn er mogelijkheden voor een zakelijk krediet waarbij bedrijfsmiddelen gekocht kunnen worden.

Bedrijfskrediet met borgstelling

De Borgstelling MKB-kredieten (BMKB) is een bedrijfskrediet waarbij de overheid gedeeltelijk borg staat voor bedrijfsfinanciering tot een bedrag van maximaal 1.5 miljoen euro.  De bank verstrekt sneller een lening als meer zekerheid geboden kan worden. Ondernemers kunnen een beroep doen op de BMKB als hun onderpand niet groot genoeg is voor een zakelijk krediet.  De regeling is alleen bedoeld voor mkb-bedrijven. De looptijd van het borgstellingskrediet varieert van 6-12 jaar. Bedrijven die starter zijn of zich richten op technologische innovatie komen in aanmerking voor een hoger borgstellingskrediet.  De aanvraag verloopt via de bank die op zijn beurt een garantstelling aanvraagt bij de Rijksdienst Ondernemend Nederland (RVO).  De BMKB was van kracht tot eind 2015.

Microkrediet MKB

Een andere mogelijkheid om het bedrijf te financieren is de verstrekking van een microkrediet. Dit bedrijfskrediet wordt  uitgegeven door Qredits Microfinanciering Nederland.  Anders dan bij de bank is een onderpand gewenst bij een microkrediet maar niet perse noodzakelijk.  Het maximale bedrag microkrediet is 50.000 euro; voor mkb-bedrijven is dit 250.000 euro.  Men is hoofdelijk aansprakelijk bij verstrekking van de lening.  Het is mogelijk dat een coach het bedrijf begeleidt (niet gratis). De afsluitprovisie kost tussen de 250-750 euro.  Het percentage van afgewezen kredietaanvragen is 75%.
Bron: Zakelijkgeld.nlGeef een reactie