Bij jij zelfstandig ondernemer en ben je op zoek naar financiering? Dan heb je waarschijnlijk al ontdekt dat de gewone bank niet zit te springen om ZZP’ers van krediet te voorzien. Crowdfunding is tegenwoordig een serieus alternatief voor de bank. Niet alleen ZZP’ers maken er gebruik van maar ook grote MKB-bedrijven kunnen miljoenen ophalen met een goed onderbouwd idee. In dit artikel kun je lezen over ervaringen met Funding Circle en andere platforms die geld uitlenen aan bedrijven.
Lenen bij Funding Circle
Funding Circle is een vrij nieuw bedrijf dat in 2010 werd opgericht in Engeland. Sinds 2015 is het ook actief in Nederland. Je kunt er een zakelijk krediet lenen tussen de 10.000 en 250.000 euro. Enkele voorwaarden om in aanmerking te komen voor een krediet zijn dat je bedrijf minimaal 2 jaar moeten bestaan en dat de omzet tenminste 30.000 euro is. Heb je een goed idee dan komt het regelmatig voor dat de crowdfunding wordt overtekend. Je kunt er voor kiezen om te stoppen als je 100% van je streefbedrag hebt opgehaald of dat je de campagne gewoon laat doorlopen.
Een aanvraag is eenvoudig online in te vullen. De uitslag is meestal binnen 24 uur bekend. Niet iedereen zal een krediet krijgen. Als je geld wilt lenen moet je een goed ondernemingsplan schrijven waarin je op een realistische manier laat zien hoe jij het geld terug gaat betalen. Als je berekeningen niet goed onderbouwd zijn zal de aanvraag niet goedgekeurd worden. Heb je een eigen huis of andersoortig eigen vermogen dan is dit een pluspunt om een bedrijfskrediet te krijgen.
Vormen van crowdfunding
Dat je het geld leent en daarna terugbetaalt met rente is de meest voor de hand liggende crowdfunding. Toch zijn er nog een paar andere mogelijkheden. Je kunt ook met een investeerder afspreken dat ze een bepaalde vergoeding krijgen als ze in je bedrijf investeren. Een andere optie is reward-based funding: je betaalt dan geen geld terug maar betaalt in natura (product, service). Ook een converteerbare lening die omgezet kan worden naar aandelen behoort tot de mogelijkheden. De laatste mogelijkheid is een donatie. Een zwerver in Amerika leende een vrouw met autopech 20 dollar waarna ze een crowdfunding actie voor hem opzette. Ze haalde 4 miljoen dollar op! Het verhaal liep helaas minder goed af. Als beheerder van het binnengekomen geld kon ze de verleiding niet weerstaan om zichzelf en haar man ook rijkelijk te belonen. Ze moet nu voor de rechter komen om verantwoording af te leggen wat er met het geld is gebeurd.
Ervaringen met Funding Circle
Wat zijn de ervaringen met Funding Circle? De klanten worden doorgestuurd naar reviewsite Trustpilot waar maar liefst 4676 beoordelingen staan. Het crowdfunding platform krijgt gemiddeld 5 sterren. Een grote meerderheid van 87% beoordeelt de kredietverstrekker als uitstekend en 7% vindt hen goed. Een procent van de mensen vindt het slecht en 4 procent van de klanten noemt Funding Circle zeer slecht. Er staan 30 Nederlandse ervaringen op. Die van verleden jaar zijn positief maar van dit jaar overwegend negatief. Ik moet er wel bij aantekenen dat de mensen die een negatieve beoordeling hebben achter gelaten de indruk wekken dat ze lukraak een kredietaanvraag hebben ingediend. Zoals eerder gezegd, een goed ondernemingsplan is belangrijk. Je krijgt niet het geld cadeau. Je moet bovendien aan de voorwaarden voldoen voordat je aanvraag in behandeling wordt genomen.
Google reviews
Er zijn 73 Google reviews met een gemiddelde van 4 sterren (uit 5). Dat is best goed is een eerste reactie. Bij nader bestuderen zitten er 9 reviews tussen met 1 ster, een review met 2 sterren, een met 3 sterren en de rest van de beoordelingen heeft 4 of 5 sterren. Veel mensen zijn dus tevreden maar zo’n 15% van de mensen is niet tevreden. Het percentage ontevreden klanten ligt hoger bij Google reviews dan bij Trustpilot waar maar 5% van de klanten ontevreden is. Op de website van Nederland Review staan ook een aantal ervaringen en deze zijn positief.
Branchevereniging
Er blijkt zelfs een heuse branchevereniging te zijn van crowdfunding platforms. Deze vereniging heet Startcrowdfunding en het initiatief is mogelijk gemaakt door het Ministerie van Economische Zaken. Leden van Startcrowdfunding zijn KNAB, Collin Crowdfund, Kapitaal op Maat, Symbid, Horeca Crowdfunding Nederland , Oneplanetcrowd, Lendahand, Voor de Groei en Funding Circle. Een van de medewerkers in het bestuur komt van Funding Circle. Op de website van de branchevereniging kun je als ondernemer of investeerder een test maken.
ik wil een lening, wat is mijn Iban nummer, goedkoopste lening