Garantsteller minilening

door | mei 9, 2023

lenen kost geld

Minileningen zonder garantsteller

Voorheen eisten aanbieders van minileningen vaak dat klanten een garantsteller hadden – een persoon of een bedrijf die garant stond voor de lening als de lener niet in staat was terug te betalen. Echter, in 2020 heeft de Nederlandse rechter geoordeeld dat de kosten voor een garantstelling onredelijk hoog waren en heeft dit soort constructies verboden. Sindsdien is het (in principe) mogelijk geworden om een minilening aan te vragen zonder persoonlijke garantsteller.

Externe garantsteller

Veel klanten zullen niet aan de voorwaarden kunnen voldoen om een minilening te krijgen. De rechter in Nederland had in 2020 de persoonlijke garantsteller niet meer toegestaan, althans de hoge kosten die berekend werden. Nu werken aanbieders van minileningen met ‘Externe garantstellers’.

Hoge kosten

Bij Saldodipje is dit een externe garantsteller van Global Guarantee. Een extern bedrijf dat als het ware voor jouw minilening garant zal staan voor het geval je niet terugbetaalt. Deze externe garantsteller kost wel een hoop geld als je een minilening afsluiten wilt. Voor een minikrediet van 1000 euro zijn deze kosten 450 euro en bij 1500 euro bedragen de kosten bijna 600 euro! Kennelijk is dit legaal want de website is gewoon online in Nederland. Andere aanbieders zijn er wel mee gestopt in Nederland na 2020.

Boete minilening

Er kunnen hoge boetes volgen voordat het geld van het minikrediet op je bankrekening hebt. Hoe dat mogelijk is? Omdat je niet aan de voorwaarden van het minikrediet kan voldoen. Bij de gewone bank volgt dan afwijzing maar bij het minikrediet volgt een hoge boete. Op hun pagina staat onderaan:”
Garantstellingsdocumenten moeten binnen 5 dagen na uitbetaling worden toegestuurd en goedgekeurd. Zo niet, dan kunnen er aanvullende bedragen van toepassing zijn (boetes) volgens de leenovereenkomst.”

Wordt jouw persoonlijke garantsteller afgekeurd door het leenbedrijf dan kan de financier (volgens contract) jou een boete opleggen tot 950 euro (!) bij een lening van 2000 euro 🙁 Zou je naar een Nederlandse rechter stappen dan zal waarschijnlijk deze boete teniet worden gedaan. Dan moet je natuurlijk wel weten dat een Nederlandse rechter in 2020 de persoonlijke garantstelling had afgekeurd als je er persoonlijk naar toe gaat.

De Nederlandse minister wilde minikredieten aanpakken die in het buitenland zijn gevestigd. De voorzieningenrechter stelde echter dat dit in strijd zou zijn met Europese regels. Alleen individuele mensen kunnen nu naar de rechter gaan om om deze boetes aan te vechten.

Geen externe garantsteller nodig?

Heb je voldoende salaris, een baan en houdt je iedere maand normaal gesproken voldoende geld over? Dan zal je minilening waarschijnlijk gewoon goedgekeurd worden zonder externe garantsteller. Dit bespaart je heel veel geld want de rentekosten voor de minilening zijn niet veel hoger als bij een doorlopend krediet van de bank.

Regulatie van minileningen in Nederland

In Nederland worden financiële dienstverleners, waaronder aanbieders van minileningen, gereguleerd door de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De AFM stelt strikte regels voor het aanbieden van financiële producten om consumenten te beschermen. Aanbieders van minileningen moeten een vergunning hebben van de AFM om hun diensten aan te bieden.

Niet iedereen heeft vergunning

Echter, er zijn gevallen geweest waarin aanbieders van minileningen zonder vergunning van de AFM hebben geopereerd. Het is belangrijk om te weten dat lenen van een dergelijke aanbieder risico’s met zich meebrengt, waaronder de mogelijkheid van hoge kosten en gebrek aan consumentenbescherming.

Minilening aanbieders

Er zijn verschillende aanbieders van minileningen in Nederland. Saldodipje is een van de bekendste, maar er zijn ook andere, zoals Ferratum en Cashper. Deze bedrijven bieden snelle en eenvoudige toegang tot minileningen, vaak zonder de noodzaak van een garantsteller. Saldodipje en Ferratum zijn onderdeel van de Multitude Group die in Helsinki is gevestigd.