Geld lenen buitenland

door | februari 17, 2016

lenen kost geld

Geld lenen buitenland verstandig?

Het BKR houdt bijna alle persoonlijke leningen en doorlopende kredieten bij in Nederland. Een achterstand van een paar maanden in de aflossing levert een notering op. Deze wordt ook wel negatieve BKR genoemd en zorgt ervoor dat men tot wel 5 jaar na afloop van de lening geen geld kan lenen bij een Nederlandse bank. Het kan dan misschien aantrekkelijk zijn om geld te lenen in het buitenland. Sommige geldverstrekkers adverteren dat er genoeg mogelijkheden zijn voor krediet. Wel moeten er eerst ‘verzekering premies’ vooraf betaald worden. Het is onverstandig om op dit soort advertenties in te gaan omdat het vrijwel altijd om oplichting gaat.
Vooraf aanbetalen via Western Union

De kredietverstrekker in het buitenland kan vooraf om geld vragen. Deze ‘verzekering premies’ moeten vaak betaald worden via Western Union. Via dit Amerikaans bedrijf kan geld overgemaakt worden naar het buitenland zonder tussenkomst van een bank. De ontvanger kan het geld binnen enkele minuten ontvangen en direct in ontvangst nemen op vertoon van een (vals) identiteitsbewijs. Een betaling is niet terug te draaien. Bij veel oplichtingspraktijken wordt daarom Western Union gebruikt. Meestal is de kredietverstrekker buiten Europa gevestigd. Ook is het email adres van de ‘kredietverstrekker’ vaak afkomstig van Gmail of Yahoo en zitten er in de email tal van schrijffouten. Geld lenen buitenland? Nee, hier moet u niet aan beginnen.

Geld lenen Belgie mogelijk?

Als Nederlander is het niet eenvoudig om geld te lenen in Belgie. De Belgische bank zal vragen waarom men geld komt lenen in het buurland. De meest aannemelijke reden is dan dat de lener een BKR notering heeft in Nederland. Eigenlijk maakt men alleen een kans als men in Belgie een verblijfplaats heeft. Een standaard aanvraag voor een lening door een inwoner uit Nederland is niet onmogelijk maar zal doorgaans afgewezen worden. De toezichthouder op leningen in Belgie is ‘De Centrale voor kredieten aan particulieren’ (CKP). Belgische banken mogen niet het BKR in Nederland raadplegen en zullen dus extra voorzichtig zijn om een inwoner uit Nederland een lening te verstrekken. Mocht u een poging willen wagen dan moet u vaste inkomsten hebben uit werk, recente loonstroken overleggen en een goed verhaal hebben waarom u bij die Belgische bank wilt lenen (in plaats van in Nederland).

Betrouwbaar lenen

Heeft u vast werk, voldoende bestedingsruimte en geen negatieve BKR notering? Dan is de goedkoopste keus om een doorlopend krediet te nemen bij een online bank. Deze internetbanken zijn veelal dochterondernemingen van grote banken in binnen- en buitenland. De online banken bieden de laagste rentetarieven. Als het lastig is om bij de gewone bank te lenen dan kan een minilening een alternatief zijn. Bij een minilening wordt het BKR niet getoetst. De aanvrager moet wel vast werk hebben.