Geld lenen met BKR

geld lenen kost geld

Geld lenen met BKR

Het Bureau Krediet Registratie (BKR) registreert elke lening en krediet boven de 500 euro in Nederland. Er staan dan ook meer dan 9 miljoen namen in de database van het BKR.  

Als iemand niet meer op tijd betaalt en een achterstand krijgt van minimaal twee maanden dan kan er in de database een negatieve notering worden gezet bij de lening. De kredietverstrekker moet wel eerst contact opnemen met de lener dat er een achterstand is. Als er dan alsnog niet betaalt wordt volgt er een negatieve BKR notering. Een mogelijkheid die dan overblijft is geld lenen met BKR. Dit zijn minileningen die zonder veel gedoe kunnen worden aangevraagd.  Een nadeel van geld lenen met BKR zijn de hoge servicekosten.
Kredietverstrekkers kunnen dus via de BKR zien dat er een probleem is met deze lener.
Heeft u een inkomen uit werk en geen negatieve BKR? Kijk dan niet naar een minilening maar ga voor een doorlopend krediet. Dit is goedkoper en u kunt voortdurend lenen.

Codering A en codering H

Nadat er een achterstand is opgetreden in de betaling van het krediet kan de kredietverstrekker een ‘A’ laten plaatsen. Deze ‘A’ staat voor Achterstand.  Als de betalingen weer hervat worden en de achterstand is ingelopen dan wordt er een ‘H’ geplaatst van Herstel. De codering blijft nog 5 jaar lang in het systeem staan nadat de lening is afbetaald.  Geld lenen met BKR kan dan een groot probleem worden. Kredietverstrekkers kunnen gaan twijfelen of de lener wel een betrouwbare betaler is en afzien van nieuwe leningen.

BKR bijzonderheidscodes

Naast de codes ‘A’ en ‘H’ zijn er ook bijzonderheidscodes. Deze codes geven al aan dat er met een krediet iets bijzonders aan de hand is. Een codering 1 betekent dat er een achterstand is de betalingen en dat er een aflossings- of schuldregeling is geregeld. Bij codering 2 heeft de bank het krediet direct opeisbaar gesteld. Bij code 3 is er minimaal 250 euro afgeboekt op het krediet. Als de lener onbereikbaar is geworden dan komt er een code 4 te staan. Bij code 5 is er een tijdelijke preventieve betaalregeling getroffen. De bijzonderheidscodes kunnen direct als negatieve BKR notering geplaatst worden zonder de lener vooraf te waarschuwen. Het spreekt voor zich dat als je een van deze bijzonderheidscodes krijgt, geld lenen met BKR erg lastig wordt.Welk krediet wordt geregistreerd bij het BKR?

Elk krediet dat groter is dan 500 euro wordt vermeld bij het BKR. Dit zijn een persoonlijke lening, doorlopend krediet,  creditcard schulden, rood staan bij de bank en schulden bij postorderbedrijven en klantenpassen. Ook het abonnement met ‘gratis’ mobiel wordt sinds kort als lening geregistreerd. Huurachterstand, studieschuld en telefoonrekeningen zijn (nog) niet opgenomen bij het BKR. Hypotheken worden ook niet vermeld tenzij er een achterstand is van 120 dagen op een hypotheekcontract.

Geef een reactie