Geld lenen voor beleggen

lenen kost geld
Beleggen met geleend geld, ook wel bekend als beleggen met marge of hefboombeleggen, is een strategie die zowel risico’s als voordelen met zich meebrengt. Hieronder staan de voornaamste punten om rekening mee te houden als je gaat lenen voor beleggen

Risico’s

– Verhoogd verliesrisico: Hoewel beleggen met geleend geld de mogelijkheid biedt om hogere rendementen te realiseren, vergroot het ook het potentieel verlies. Als de investeringen in waarde dalen, kun je meer verliezen dan je oorspronkelijke investering.

– Schuld: Wanneer je belegt met geleend geld, neem je een schuld op je. Deze schuld moet worden terugbetaald, ongeacht hoe je investeringen presteren. Dit kan leiden tot financiĆ«le problemen als je de lening niet kunt terugbetalen. Een oplossing kan dan zijn om leningen samen te voegen. Dit moeten de financiers wel goedkeuren.

– Rente: Op geleend geld betaal je rente. Als je investeringen geen rendement opleveren dat hoger is dan de rente, maak je verlies.

Voordelen:

– Potentieel hoger rendement: Als je investeringen in waarde stijgen, kan beleggen met geleend geld resulteren in hogere winsten dan wanneer je alleen met je eigen geld had belegd.

– Meer investeringsmogelijkheden: Door met geleend geld te beleggen, kun je een grotere hoeveelheid aandelen of andere activa kopen dan je anders zou kunnen.

– Belastingvoordelen: In sommige gevallen kunnen de rentekosten van een lening voor investeringsdoeleinden fiscaal aftrekbaar zijn, hoewel dit afhangt van de specifieke belastingwetgeving en persoonlijke financiĆ«le situatie.

Succesvol met geld lenen voor beleggen

Er zijn verschillende beroemde beleggers die succesvol zijn geweest met het beleggen van geleend geld. Een bekende internationale naam is George Soros, die in 1992 in het nieuws kwam toen hij “de Bank of England brak” door massaal te speculeren tegen het Britse pond, grotendeels gefinancierd met geleend geld.