

Is er een zwarte lijst?
Is er een zwarte lijst waarop mensen terecht kunnen komen en zo geen lening kunnen krijgen? Het antwoord hierop is nee. In Nederland houdt het Bureau Krediet Registratie (BKR) bij welke kredieten er zijn uitgeleend. De gegevens over deze leningen komen van de banken en financiële dienstverleners die wettelijk het BKR moeten raadplegen als ze een lening willen verstrekken.
Negatieve bkr notering
Als mensen een betalingsachterstand krijgen of deze schuld weer inlopen dan wordt er een codering achter de lening gezet. Deze notering wordt ook wel negatieve bkr genoemd. Ook voor betalingsregelingen of kwijtscheldingen zijn coderingen. Iemand die zo’n negatieve bkr heeft kan vaak moeilijk geld lenen. Zeker omdat deze negatieve vermelding nog vijf jaar lang na afbetaling van de lening in het systeem van het BKR blijft staan. Men kan soms jarenlang geen krediet krijgen door een kleine onbetaalde rekening van een postorderbedrijf of telefoonrekening.
Zwarte lijst en toch lenen
Niet een zwarte lijst is de reden dat men geen lening kan krijgen maar een negatieve vermelding in de database van het Bureau Krediet Registratie. Door deze vermelding is het vaak niet mogelijk geld te lenen. Als je toch dringend geld nodig hebt op korte termijn dan kan een minilening uitkomst bieden. Minileningen zijn kleine leningen tussen de 100 en 800 euro. De aanbieders van het minikrediet hebben (mede) een kantoor in het buitenland (Engeland, Malta). Hierdoor hoeven ze de minilening niet te toetsen bij het BKR maar maken zelf een inschatting van de risico’s of de klant de lening kan dragen. Als men vaste klant is kan een minilening al dezelfde dag op de bankrekening staan.
Zwarte lijst vermelding weghalen
Als mensen geen lening kunnen krijgen is niet een zwarte lijst hiervoor verantwoordelijk maar vermoedelijk een negatieve bkr vermelding. Op het internet staan diverse websites die aanbieden om deze negatieve bkr weg te halen tegen betaling. Helaas gaat dit minder eenvoudig dan wordt voorgespiegeld. Bij het BKR kan iedereen een uitdraai vragen van zijn status. Op deze manier is te achterhalen of een negatieve bkr de reden is dat men geen lening kan krijgen. Het verzoek kost slechts 5 euro op de officiele website van het BKR. Als er een negatieve vermelding is gevonden en je vindt dit onterecht dan kun je actie ondernemen. Je vraagt dan aan het bedrijf die deze notering gaf (een bank, postorderbedrijf, winkel) of ze deze willen verwijderen. Doen ze dit niet dan kan je als laatste stap naar de Geschillencommissie stappen voor een definitief oordeel.