Wat is huurkoop?
Huurkoop is een kredietvorm waarbij je een duurzaam goed huurt voor een bepaalde (meerjarige) periode. Is deze periode ten einde en heb je alles volledig betaalt dan ben je eigenaar geworden van het goed. Deze vorm van krediet heeft verschillende voor- en nadelen ten opzichte van leasen of kopen op afbetaling. Huurkoop wordt vaak gebruikt bij de verkoop van auto’s.
Nadelen huurkoop
Als je op huurkoop iets koopt dan ben je pas eigenaar van het goed als de huurperiode afgelopen is en alles betaald is. Blijf je in gebreke voor er 75% van de lening is afgelost dan kan de borgnemer het goed in beslag nemen. De aanbetalingen ben je dan kwijt. Hoewel de borgnemer eigenaar blijft van het goed en dus een lagere rente zou kunnen rekenen dan de bank gebeurt dit in de praktijk vaak niet. Het is meestal goedkoper om zelf een doorlopend krediet of persoonlijke lening af te sluiten bij de bank. Ook wordt er soms een aanbetaling gevraagd. Een laatste nadeel is dat het onderhoud van de huurkoop auto voor eigen rekening is.
voordelen
Een nieuwe auto kopen is een grote investering. Doordat je het goed huurt hoef je zelf niet over een grote reserve te beschikken. Het goed kan direct meegenomen en gebruikt worden. Mochten de aflossingen niet meer betaald kunnen worden dan kan de borgnemer uitsluitend beslag leggen op het gehuurde goed. Bij postorderbedrijven en bij de bank ben je direct eigenaar van een goed maar kan bij wanbetaling beslag gelegd worden op het loon, uitkering, huis en inboedel.
Huurkoop auto met BKR
Als je een nieuwe of tweedehands auto koopt bij een autozaak zal dit vaak op huurkoop basis gaan. Voor de autodealer is huurkoop een betere keus dan als je zelf de financiering regelt bij de bank. Bij huurkoop wordt je pas eigenaar van de auto als al het geld is betaald. Betaal je minder dan 75% dan kan de autodealer de auto terugvorderen. Hoewel veel autozaken een bewijs zullen vragen van inkomsten zijn er genoeg autodealers die ook een auto zullen aanbieden als je een negatieve BKR hebt. Meestal moet je dan wel een gedeelte van de auto aanbetalen of je oude auto inruilen.
Leaseauto
Er zijn enkele grote verschillen tussen lease en huurkoop. De meeste huurders van een auto kiezen voor operational lease. Hierbij wordt je niet de eigenaar van het goed; je huurt de auto alleen. Verder heb je geen omkijken naar zaken als autoverzekering, onderhoud en schade. Uiteraard zullen deze kosten wel berekend worden in het maandelijkse leasebedrag. Een ander voordeel van operational lease is dat je na een paar jaar een nieuw model auto kunt uitkiezen. Is de leaseperiode voorbij dan kan de leasemaatschappij een leaseverklaring afgeven. Met deze leaseverklaring kan een nieuwe verzekeringsmaatschappij je schadevrije jaren berekenen. ZZP-ers (met bedrijfservaring) kunnen een beroep doen op financial lease.