Starterslening

Wat is een Starterslening?

Een starterslening is een extra lening die startende huiseigenaren kunnen afsluiten bovenop hun hypotheek. De lening zelf komt van de gemeente; de overheid betaalt 50% van de financieringskosten. De eerste drie jaar hoeft men geen rente en aflossingen te betalen. De rente kan bovendien van de belasting worden afgetrokken.


Doet jouw gemeente mee?

Er zijn 388 gemeenten in Nederland en zo’n 200 gemeenten doen mee met deze regeling. Op de website van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting kun je zien of jouw gemeente ook meedoet met deze gunstige fiscale regeling. Als je gemeente meedoet is er nog een tweede hobbel. Je moet aan de voorwaarden voldoen. Is het (gezamenlijk) inkomen toereikend? Hoeveel eigen vermogen is er aanwezig? Derden mogen niet garant voor je staan voor de terugbetaling van de starterslening. Ook mag de starterslening niet worden meegenomen als je verhuist naar een ander huis. De rente voor de eerste hypotheek moet tevens minimaal 10 jaar vaststaan.

ZZP’ers hypotheek

Ben je zelfstandig dan kun je ook een beroep doen op de starterslening. Net als bij bedrijfskredieten moet je de volledige jaarrapporten (balans, verlies- en winstrekening) van de laatste 3 jaar kunnen overleggen. Deze verslagen moeten zijn opgemaakt door een erkend bureau.

Te weinig woningen

Nu de economie aantrekt blijkt dat er nog steeds te weinig starterswoningen zijn. Vooral in grote steden zoals Amsterdam is het moeilijk om een starterswoning te kopen. De huizenmarkt is oververhit. Vooral singles hebben het zwaar. De prijzen zijn dusdanig hoog dat je wel een erg goede baan moet hebben (of genoeg spaargeld) om alleen een woning te kopen. Hypotheekadviseur de Hypotheker zag het aantal alleenstaande starters met een hypotheek dalen met 28%. Een van de redenen van de hoge woningprijzen is het krimpende woningaanbod. De Vereniging van Makelaars schat dat er een tekort is aan 200.000 woningen.


Huis huren

Omdat single starters vaak geen woning kunnen kopen zijn zij aangewezen op dure huurwoningen. Inkomens tot pakweg 35.000 euro krijgen huursubsidie. Zit je boven deze grens dan komt men niet in aanmerking voor een goedkopere huurwoning uit de sociale sector maar moet men een woning zoeken op de vrije markt. Er zijn al diverse grote beleggingspartijen uit het buitenland die grote aantalen huurwoningen hebben overgenomen van huurcorporaties. Deze woningen worden eerst opgeknapt en daarna tegen een fiks hogere prijs weer op de huizenmarkt gebracht.