Illegale geldverstrekkers

door | oktober 15, 2016

lenen kost geld

Illegale geldverstrekkers

De Autoriteit FinanciĆ«le Markten (AFM) heeft onlangs weer eens gewaarschuwd voor illegale geldverstrekkers. Deze zogenaamde kredietverstrekkers zijn vooral actief op websites met advertenties. Mensen met een BKR notering kunnen geld lenen mits ze eerst ‘kosten’ vooraf betalen. Na betaling van deze kosten wordt er niets meer gehoord van de illegale geldverstrekkers. Ook wordt men vaak verleid om meer geld te lenen. Een andere truc is dat de advertentie zodanig opgesteld is dat het gemakkelijk lijkt een lening te krijgen. De geldverstrekker stelt zich bijvoorbeeld op als een vermogend man die andere behoeftige mensen wilt helpen of is religieus ingesteld.
Geen vergunning

De AFM houdt toezicht op de financiƫle sector. Ze heeft maar liefst 180.000 verdachte advertenties verwijderd in de afgelopen twee jaar. Achter de advertenties gaan vaak dezelfde mensen schuil. Voor het afsluiten van een krediet moet men een vergunning hebben van de AFM. De illegale kredietverstrekkers hebben meestal een email adres van Hotmail of een ander algemeen adres. Dan moet men eigenlijk al gewaarschuwd zijn. Een echte geldverstrekker zou een website hebben met een contactformulier en een adres.

Minilening

De controle op het verstrekken van minileningen is in de loop van de jaren flink verscherpt. Sommige kredietverstrekkers kregen flinke boetes omdat ze hoge afsluitkosten rekenden. Dit is namelijk wettelijk verboden. Behalve de aflossing mag er alleen een rentevergoeding gevraagd worden. Deze rentevergoeding is ongeveer 15% per jaar. Een beperkt aantal geldverstrekkers van minileningen in Nederland rekent nog wel afsluitkosten. De aanbieders van deze minileningen zijn geen illegale geldverstrekkers omdat ze aan Europese regels voldoen. Ze hebben een kantoor in het buitenland. Hierdoor kan de AFM mensen alleen waarschuwen. Totdat in Europees verband de regels zijn aangescherpt zal dit waarschijnlijk zo blijven. Dit neemt niet weg dat het gros van de minileningen zijn verdwenen door de strengere controle van de AFM.

Krediet

Geld lenen
Bedrijfskrediet MKB