Incassobureau’s worden aangepakt

door | oktober 5, 2016

lenen kost geld

Strengere regels voor incassobureau’s

Afgelopen tijd werd bekend dat de PvdA en de ChristenUnie strengere regels willen voor incassobureau’s. Beide politieke partijen willen hiervoor een initiatiefwetsvoorstel indienen. Veel bureau’s nemen het niet zo nauw met de regels en wetten. Op het moment kan iedereen een eigen incassobureau beginnen.
intimidatie

Er zijn zo’n 600 incassobureau’s in Nederland. Een flink gedeelte van deze bureau’s zet mensen onder druk op een ontoelaatbare wijze. De incassokosten zijn vaak hoger dan wettelijk toegestaan. De bedragen in de vorderingen kloppen lang niet altijd. Ook wordt regelmatig gedreigd met nep dagvaardingen. In werkelijkheid kunnen deze kantoren helemaal geen beslag laten leggen op iemands goederen. Beslag leggen kan alleen een deurwaarder doen. Door echter het woord concept’ te vermelden mogen de bureau’s toch op deze agressieve manier blijven corresponderen. Veel klanten schrikken zich rot als ze zo’n intimiderende brief ontvangen. Ook zijn er gevallen bekend waarbij de deurwaarder en het incassobureau in een pand huizen. Deze vorm van samenwerking is slecht voor de klant. De Consumentenbond vindt dat er een strikte scheiding moet zijn tussen de deurwaarder en het incassobureau.

Zal er een wet komen?

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de Tweede Kamer eind 2014 ook al bezig was om strengere regels in te stellen. De ChristenUnie wilde een wetsvoorstel indienen voor de zomer van 2015. Dit keer wil het een initiatiefwetsvoorstel indienen samen met de PvdA. Een van de voorstellen is om de boetes te verhogen die een incassobureau kan krijgen. Ook moet een bedrijf gesloten kunnen worden als het drie keer in de fout is gegaan. Volgens een artikel uit 2014 op een website van deurwaarders ging het mis bij ongeveer de helft van de incassobureau’s. Volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) ging het om 20% waarbij het bureau een fout maakte.

Wat doen tegen malafide praktijken?

Mocht een (malafide) incassobureau u benaderen vraag dan altijd om bewijs van de schuld. Als men het er niet eens mee is moet men schriftelijk bezwaar maken (het best is aangetekend). Verder is het verstandig om alle brieven en berichten te bewaren die men over de zaak heeft ontvangen.

Vragen over leningen

Geld lenen
Goedkoopste lening
Groene lening