Lenen om te beleggen

door | juni 8, 2016

geld lenen kost geld

Lenen om te beleggen?

Risicoprofiel vastleggen
Is een lening afsluiten om te beleggen een goede keus? En waar kan je zo’n een lening aanvragen? Om op de eerste vraag in te gaan: het is riskant om geld te lenen voor een belegging. Banken werken daarom met een risicoprofiel. Je moet van tevoren aangeven welk risico jij wilt lopen met je belegging. Op deze manier is het voor beide partijen (de bank en jijzelf) duidelijk waarin jij het geld wilt beleggen.
Door online een aantal vragen te beantwoorden wordt jouw keuze vastgelegd. Zo kan er gevraagd worden wat je belangrijkste doel is om te beleggen? Is dat gewoon vermogensgroei of is het een noodzakelijke aanvulling op het inkomen? Hoe reageer je bij een forse koersdaling? Welke verlies ben je bereid te accepteren? Een gedeelte van je geld of al je inleg?

Bitcoin

In 2010 betaalde iemand 10.000 Bitcoin voor twee pizza’s. Als je nagaat dat een enkele Bitcoin tegenwoordig meer dan 15.000 dollar kost….In de Bitcoin kun je beleggen. Wil je meer lezen over het kopen van Bitcoin, Ethereum en een wallet (om de Bitcoin in te stoppen).

Effectenkrediet

Bij een effectenkrediet worden je aandelen als onderpand aan de bank gegeven. De bank heeft hierdoor zekerheid dat ze een bepaald gedeelte van het uitgeleende geld weer terugkrijgen. Zolang de waarde van de aandelen hoger is als de lening is er niets aan de hand. Als echter de koersen dalen en je effectenportefeuille minder waard is dan de lening dan kan de bank een seintje geven dat er geld bijgestort moet worden. Kan je geen extra geld bijstorten dan kan de bank besluiten om de effectenportefeuille (gedeeltelijk) te verkopen. Het is dan goed mogelijk dat je met een flink verlies achterblijft.

Hoeveel kan ik lenen om te beleggen?

Dit hangt af van je persoonlijke situatie. Allereerst is je bestedingsruimte van belang. Ben je alleenstaand of heb je een gezin? Wat is je inkomstenbron? Loondienst, uitkering of uitkering? Heb je een huurhuis of een koopwoning? Heeft je partner ook inkomsten en worden deze meegerekend om een lening aan te vragen? Als je een grote bestedingsruimte hebt dan kan de rente op de lening laag zijn (5%). Als je minder gemakkelijk kan aflossen dan loopt de bank meer risico. Je moet een hogere rente betalen die op kan lopen tot meer dan 10%.