Lening voor ondernemers

lenen kost geld
Een lening voor ondernemers, hoe moeilijk is dat? Een aanbieder adverteert met zakelijke lening zonder gedoe. Met een lage rente, lenen tot 250.000 euro en er zijn geen jaarcijfers nodig.

Zakelijk Krediet

Bij verschillende nieuwsbronnen is te lezen dat ondernemers moeilijk aan krediet komen. De NOS rapporteerde in 2015 dat 39% van de kredietaanvragen van MKB-ers direct wordt afgewezen. Floryn schreef in 2018 dat 51% van de aanvragen voor een bedrijfslening goedgekeurd werd. Grote bedrijven hebben veel kans op een zakelijke lening (96%) maar bij eenmanszaken en het MKB ligt de slagingskans een stuk lager. Dit komt vooral omdat het risico voor de bank hoger is. De bank vereist dan een onderpand of goede jaarcijfers. Vooral starters kunnen hier nog niet aan voldoen.

Online kredietverstrekker

Een verschil met 5 jaar geleden is wel de opkomst van online kredietverstrekkers. Dit zijn geen banken maar bedrijven met investeerders die een goed rendement willen maken met leningen. Een kredietaanvraag bij een online kredietverstrekker is simpel. In 5 minuten kun je een aanvraag doen door wat bankafschriften te uploaden en enkele vragen in te vullen. Binnen 24 uur wordt de kredietaanvraag behandeld. Hoe dit mogelijk is? De online kredietverstrekkers vertrouwen op slimme data. Ze halen je gegevens door verschillende databases zoals die van het BKR en Graydon en vertrouwen op algoritmes van de computer. Online kredietverstrekkers kijken minder naar jaarcijfers en historie van het bedrijf maar meer naar de cashflow.

Bridgefund

Een bekende online financier is Bridgefund. De website van Bridgefund ziet er betrouwbaar uit en schijnt een Nederlands bedrijf te zijn. Aanvragers moeten wel een bepaalde eisen voldoen. De omzet moet minimaal 50.000 euro per jaar zijn en je bedrijf moet langer dan 1 jaar bestaan. De rentepercentages zien er schappelijk uit voor een leek. Een zakelijke lening is mogelijk vanaf 1.3% rente per maand (1% + 0,3% premieopslag). Deze opslag kan oplopen tot 2.2% per maand afhankelijk hoe je bedrijf er financieel voorstaat. Als je de rente op jaarbasis omrekent dan wordt het meer inzichtelijk wat de kosten zijn. Een percentage van 1,3% op maandbasis is 16,75% op jaarbasis. Ontvang je een voorstel met een maandelijkse opslag van 2.2% dan wordt het rente op jaarbasis bijna 46%! Het is altijd prettig om te horen dat men in aanmerking komt voor een lening voor ondernemers. Maar in dat laatste geval dan zou ik er toch even een nachtje over slapen 🙂
Rabobank

De Rabobank is het toonbeeld van een traditionele bank. Toch kun je ook bij hun snel duidelijkheid krijgen of het zin heeft om een zakelijke lening af te sluiten. Op de pagina ‘Kan ik financiering krijgen?’ staan een aantal vragen: Investeringsdoel, Onderneming, Financiële positie en Vermogen. Door deze online in te vullen krijgt men direct een indicatie te zien of het zin heeft om een aanvraag te doen voor een lening voor ondernemers.

New10

New10 is een initiatief van de ABN AMRO bank. De startup begon in 2016 en werkt net als andere online kredietverstrekkers met slimme data. Wil je een MKB lening bij New10? Dan moet je de transactiedata van je bankrekening kunnen overleggen van de afgelopen 15 maanden. Deze data moet in het MT940 of CAMT0.53 bestandsformaat staan anders wordt de aanvraag niet behandeld. Ben je van bank veranderd in de laatste 15 maanden dan kun je ook niet geholpen worden door New10.

Doorlopend krediet, goedkoopste lening