Renovatielening

door | juni 9, 2016

geld lenen kost geld

Lening voor verbouwing

Bij de banken op het internet kunt u al een persoonlijke lening krijgen vanaf 4.2% rentevergoeding. Dit lage tarief is erg aantrekkelijk als u overweegt om uw huis te laten verbouwen. Is een goedkope lening de beste keus om een verbouwing te financieren?
Goedkoopste oplossing

Een verbouwing is meestal het goedkoopst te realiseren door het spaargeld te gebruiken. Zeker als het spaargeld is waarover belasting moet worden betalen. Het heffingsvrije vermogen is €42.660. Omdat tegenwoordig de spaarrente erg laag is (rond de 0.6%) is het goedkoper om het spaargeld aan te spreken dan een tweede hypotheek te nemen of geld te lenen.

Lenen of tweede hypotheek?

De keus voor een goedkope lening of een tweede hypotheek hangt af hoeveel geld er nodig is voor de verbouwing. Bij een lening bespaart u advies-, aansluit- en notariskosten. Deze kosten lopen behoorlijk op. Tussenpersonen mogen niet langer hun commissiekosten verwerken in de berekening van de hypotheek. De afsluitkosten voor een tweede hypotheek kunnen oplopen tot wel €2000. Zeker bij een kleiner leenbedrag zullen deze afsluitkosten zwaar wegen en de extra hypotheek duurder maken dan een goedkope lening. Bovendien moet u opletten bij een tweede hypotheek dat niet de rente van de gehele hypotheek verhoogd wordt.

Rente persoonlijke lening

De rente voor renovatielening mag ook afgetrokken worden bij een lening. Er zijn wel enige voorwaarden. Allereerst moet het een persoonlijke lening zijn voor uw eigen huis waarbij iedere maand een vast bedrag aan aflossing en hypotheekrente wordt betaald. Sluit u een persoonlijke lening af voor persoonlijke uitgaven (auto, huisraad) dan mag u niets aftrekken. Lost u niet annuïtair af of sluit u een een doorlopend krediet? Dan mag er ook geen rente afgetrokken worden.

Nadeel van een lening
Een nadeel van een lening voor verbouwing is de looptijd die maximaal 10 jaar is. Een extra hypotheek heeft een maximale looptijd van 30 jaar.