Litebit storing

door | april 16, 2021

bitcoin
Vanmiddag om 15.45 uur had cryptobedrijf Litebit een grote storing. Het was niet mogelijk in te loggen met de app of via de website. Op allestoringen.nl stonden op het hoogtepunt meer dan 2100 meldingen. De avond ervoor om 22.30 waren er ook al 200 meldingen. Dit was al een voorbode. Het maakt veel reacties los bij de gebruikers. Eindelijk om 20.30 was de storing opgelost. Toen ik wilde inloggen moest ik eerst een sms code intypen, een code per email en daarna 2 x mijn eigen pincode. De beveiliging bij Litebit lijkt goed te werken.

Veel gebruikers kregen meldingen tijdens de storing dat hun IP gebanned was. Anderen konden wel inloggen maar ontdekten dat hun wallet leeg was. Dit deed het ergste vrezen dat het bedrijf mogelijk gehackt was. Gelukkig bleek dit niet zo te zijn en was waarschijnlijk de drukte voor de Dogecoin de reden van de storing. Ook het Amerikaanse cryptobedrijf Robinhood bezweek die dag door de enorme vraag naar Dogecoin.

Bitcoin lager

De bitcoin daarentegen stond vandaag ruim 2% lager. Volgens berichten kwam dit omdat het in Turkije verboden werd om om cryptogeld te gebruiken als betaalmiddel. In landen met veel inflatie en geldontwaarding is crypto een populair betaalmiddel aan het worden. Turkije wil met de nieuwe maatregel de eigen munt Lira beschermen tegen een verdere achteruitgang. De Lira is de afgelopen jaren flink gekelderd. Bewoners van Turkije mogen wel bitcoin bezitten maar er niet langer mee betalen. De Turkse autoriteiten hebben (volgens persbureau Reuters) gebruikers informatie opgevraagd bij de verschillende cryptobedrijven. Van februari 2021 t/m maart 2021 had crypto in Turkije een omzet van 27 miljard dollar. China bande de handel in crypto al in 2017. Ook India zit te denken om de handel (en het bezit) van crypto stil te leggen.

Dogecoin

De Dogecoin maakte vandaag een geweldige koerssprong. Gisteren stond de cryptomunt nog op 11 cent en vandaag werd de 36 euro cent bereikt. De koers liep langzaam terug naar 31 cent maar krabbelt weer richting 33 cent. Vandaag (17 april) staat de koers op 27 euro cent.

Dogecoin kopen kan bij Litebit. Vreemd genoeg kun je de munt niet kopen bij concurrent Bitvavo. Wel bij de Chinese beurs Binance. Er zijn in totaal meer dan 182 miljoen Dogecoins. Deze zitten voor een behoorlijk deel bij enkele investeerders. De CEO van het Binance wees er op dat 27% van de Dogecoins op een adres zit. Dat maakt een belegging in de Dogecoin riskant als je er nu met een groot bedrag in stapt. Aan de andere kant, wie voorspelt tot waar de rit gaat? Door de storing bij Litebit konden veel klanten niet verkopen op het (voorlopig?) hoogtepunt.