Minder ondernemers

door | maart 10, 2021

restaurant ondernemer
lenen kost geld

Minder ondernemers?

In het nieuws van vandaag: 140.000 ondernemers stopten ermee in 2020. Volgens nu.nl was dit aantal zelfs 159.000. Dit is een nieuw recordaantal, het is 20 procent meer dan in 2019. Toch was er ook positief nieuws te melden. Het aantal starters nam toe met bijna 237.000 inschrijvingen bij de KvK. De starters zouden vooral in de detailhandel werkzaam zijn. Er zijn nu meer dan 2 miljoen bedrijven in Nederland.

Faillissementen

Het aantal faillissementen nam verleden jaar af met 15 procent. Je zou denken dat de coronacrisis juist voor een toename in het aantal faillissementen zou zorgen. Experts van banken denken dat het slechts uitstel is. Veel ondernemers hebben een beroep gedaan op de steunpakketten en hun belastingen nog niet betaald. De deskundigen verwachten dat veel bedrijven uiteindelijk toch het loodje gaan leggen wanneer de steun wordt afgebouwd. De banken hebben daarom hun stroppenpot met een paar miljard euro verhoogd.

Bedrijvendynamiek

De KvK maakt ieder jaar een Bedrijvendynamiek Jaaroverzicht. Het rapport van 31 pagina’s is gratis in te zien op de website van de KvK. Het Bedrijvendynamiek per segment toont hoeveel mensen er werkzaam zijn als zzp, parttime zzp, MKB, grootbedrijf en parttime bedrijven. Op 1 januari 2020 waren er 1.045.000 zzp’ers actief en 282.000 als parttime zzp’er. Een jaar later was dit gestegen naar 1,1 miljoen en 301.000. In beide segmenten nam het aantal zzp’ers dus toe ondanks de coronacrisis. Ook het MKB noteerde een plus van 1% en het grootbedrijf nam toe met 2%.
Geld lenen

Kleine ondernemers lening
Geld lenen zwarte lijst
Ik wil een lening