Rood staan op de betaalrekening

door | februari 17, 2016

lenen kost geld
gemakkelijk lenen
Rood staan is een gemakkelijke vorm van geld lenen maar is niet goedkoop. De rente die de bank hiervoor rekent ligt tussen de 8-14%. Veel rekeninghouders maken regelmatig gebruik van deze vorm van krediet.




rood staan op de betaalrekening

Een uitgebreid rapport van Onderzoeksbureau CEG over ‘Rood staan op particuliere betaalrekeningen’ verscheen in 2014. Opdrachtgever van het rapport was de ‘Autoriteit Consument en Markt’ dat in opdracht van het ministerie meer wilde weten over de marktmacht. Verschillende kamerleden waren bezorgd dat veel kwetsbare consumenten gebruik maakten van deze vorm van duur krediet. De vraag was of de regelgeving aangepast of veranderd moest worden?

De vier grote banken (ING, Rabo, ABN AMRO en SNS) beheren meer dan 90% van de betaalrekeningen in Nederland. Volgens het rapport stond 35% van de betaalrekeningen wel eens in het rood. Opvallend was dat zo’n 80% van de ondervraagden aangaf een betaalrekening te hebben waarop ze rood mochten staan terwijl de banken aangaven dat dit slechts 44% was. De onderzoekers denken dat dit grote verschil komt uit het feit dat de meeste huishoudens meerdere betaalrekeningen hebben. Niet elke betaalrekening mag een negatief saldo hebben. In 2013 waren er in Nederland ruim 18 miljoen particuliere betaalrekeningen terwijl er 7.5 miljoen huishoudens waren.

In 2013 was de gemiddeld geoorloofde roodstand in Nederland 1123 miljoen euro en de niet geoorloofde roodstand bedroeg 290 miljoen euro. Het gemiddeld uitstaand bedrag aan doorlopend krediet was 8286 miljoen euro en persoonlijke leningen waren goed voor 7042 miljoen euro. Ongeveer 5% van de rekeninghouders met roodstand hadden een betalingsachterstand. Na een bepaalde periode moet men weer een positief saldo hebben. Bij ING (die de meeste betaalrekeningen heeft) moet er een positief saldo zijn van tenminste 24 uur na maximaal 3 maanden roodstand.