Minnelijke schuldregeling
Als de schulden zodanige proporties aannemen dan ze niet meer kunnen worden dan is het zeer verstandig om contact op te nemen met de schuldeisers. Men kan dan vragen of het mogelijk is om de schuld in termijnen te betalen. Men maakt een betalingsregeling wat men financieel kan missen per maand. Er bestaat hiervoor een vaste rekenmethode waarmee men uit kan rekenen wat men maximaal zou kunnen betalen. Een bedrag net onder de bijstandsnorm wordt acceptabel gevonden. Deze regeling wordt ook wel minnelijke schuldregeling genoemd. Ook de gemeente kan helpen door een sociale lening te verstrekken waarmee alle schuldeisers betaald kan worden.
Wettelijke schuldsanering (Wsnp)
Gaan de schuldeisers echter niet akkoord met een minnelijke schuldregeling dan kan men naar de rechtbank stappen. De rechter kan een wettelijke schuldsanering (Wsnp) afdwingen bij alle schuldeisers. Eerst bekijkt de rechter wel of een minnelijke schuldregeling echt niet mogelijk is en hoe de situatie is ontstaan. Wanneer men fraude heeft gepleegd of onverantwoorde aankopen heeft gedaan dan zal er een negatief besluit komen. Als de rechter akkoord gaat dan gaat de schuldenaar drie jaar lang in de schuldsanering. Er wordt een saneringsplan opgesteld waarbij een bewindsvoerder toezicht houdt op de schuldenaar. De bewindsvoerder bepaalt hoeveel geld er iedere maand naar de schuldeisers gaat. Ook de post gaat voor een periode van 13 maanden eerst naar de bewindsvoerder. Na drie jaar wettelijke schuldsanering is men schuldenvrij.
Postorder schulden
Kopen op het internet is erg eenvoudig geworden. Bij de grotere postbedrijven zoals Wehkamp kan vaak voor duizenden euro’s op rekening worden gekocht. Bij een financiele terugval in salaris kan de aflossing dan een probleem worden. De rentevergoeding is hoog bij postorderbedrijven; zo rond de 15%. Hiermee wordt de winst gemaakt voor het bedrijf. Voor de consument is het goedkoper om gekochte spullen direct te betalen. Met een goedkoop doorlopend krediet bij een internetbank is de rente bijna de helft lager (7.5%). Voorwaarden voor een doorlopend krediet zijn o.a voldoende inkomsten (vast werk, WAO/WIA/AOW uitkering zonder herkeuring) en geen negatieve BKR.
300.000 mensen schuld met zorgverzekering
In 2014 hadden meer dan 300.000 inwoners van Nederland een achterstand in het betalen van hun zorgverzekering. Na 6 maanden achterstand wordt de inning van de zorgverzekering overgedragen aan Zorginstituut Nederland. De premie stijgt dan naar 130% en dit geldt ook men in de bijstand zit. De uitkeringinstantie houdt de premie dan in van de uitkering.
Problematische schulden
Dit zijn schulden die al een langere tijd lopen en die normaal gesproken niet snel afgelost zullen worden. Vaak gaat het om huur, energierekeningen en de zorgverzekering. Oorzaak hoeft niet perse een laag inkomen te zijn. Het ook voortkomen uit overbesteding, compensatiegedrag of slecht inzicht in financiele zaken.
compensatieschulden
Als mensen zich niet gelukkig voelen dan gaan ze soms allerlei dure spullen kopen. Dit hoeft geen probleem te zijn natuurlijk.
Als je echter een gewoon salaris of kleine uitkering hebt dan krijg je al snel schulden. Het achterliggende probleem zal moeten worden aangepakt. Daarna verdwijnt ook de aandrang om te kopen.
aanpassingsschulden
Je kan ook schulden maken als je je niet op tijd aanpast aan een nieuwe situatie. Een voorbeeld hiervan is als tweeverdieners werkeloos worden ze hun bestedingspatroon zullen moeten aanpassen. Een ww uitkering is 70% van het laatstgenoten salaris en stopt na maximaal drie jaar.
overbestedingsschulden
Bij overbesteding gaat er meer geld uit dan dat er aan inkomsten naar binnen komen. Op den duur worden de schuld te groot en geraakt men in de problemen. Oorzaak kan zijn een verslaving, psychische problemen of geen goed inzicht in de financiele situatie. Men moet op tijd hulp zoeken zodat de schuld niet uitgroeit tot enorme proporties.