Telefoonabonnement met gratis mobiel

geld lenen kost geld

abonnement met ‘gratis mobiel’ wordt lening

In juli 2015 werd bekend dat telefoonabonnementen met een ‘gratis mobiel’ ook zullen worden geregistreerd bij het Bureau Kredietregistratie. De Hoge Raad had in 2014 al het oordeel geveld dat de gratis telefoon een aankoop is op afbetaling die terugbetaald moet worden aan de telecomprovider.  De kosten van de smartphone zijn namelijk verwerkt in het afgesloten abonnement.  Minister Dijsselbloem heeft nu het oordeel van de Hoge Raad overgenomen.  Voortaan zal een mobiel met een waarde van 250 euro of meer als een lening worden gezien. De telecomwinkels zullen klanten bij een duurder toestel om hun inkomen moeten gaan vragen om zo na te gaan of ze hun smartphone wel kunnen afbetalen. Vooral jongeren hebben flinke schulden aan telecombedrijven.
250 euro is de grens
Het spreekt vanzelf dat telecombedrijven en het MKB niet blij zijn met deze ontwikkeling. Deze maatregel gaat klanten  kosten. Veel mensen in Nederland konden zich juist een dure smartphone met abonnement veroorloven omdat het inkomen niet werd gecontroleerd. Dit had wel tot gevolg dat een behoorlijke groep klanten zodanige schulden kreeg dat ze de rekeningen niet meer kunnen betalen. De Hoge Raad en de minister willen hier een eind aan maken. Voortaan zal een ‘gratis’ smartphone boven de 250 euro gelden als een lening.  Er zijn wel uitzonderingen. Als de klant bijvoorbeeld een aanbetaling doet en zo onder de grens van 250 euro blijft dan kan de inkomenscontrole achterwege blijven.

telecombedrijven lopen tientallen miljoenen mis
De Hoge Raad oordeelde in 2014 dat er onduidelijkheden waren bij een abonnement met gratis mobiel. Welk deel van het abonnement is voor de telefoon?  Het vonnis van de Hoge Raad betekende in feite dat de afgesloten abonnementen vernietigbaar kunnen zijn. Bij wanbetaling kan een incassobureau niet zo makkelijk meer geld vorderen bij de wanbetaler. Telecombedrijven vrezen nu dat ze tientallen miljoenen euro’s gaan mislopen. De ‘gratis telefoon’ zal wel eens kunnen gaan verdwijnen.