Tweeverdieners kunnen meer lenen
Tweeverdieners kunnen per 1 januari 2016 meer geld lenen voor een huis. Dit werd onlangs bekend gemaakt door de ministers Blok en Dijsselbloem. De voorwaarden van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) worden namelijk aangepast. Hierdoor zullen vooral starters met een relatief laag inkomen baat hebben met deze aangepaste hypotheeknorm. Op advies van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) worden de regels nu veranderd. De heffingskorting voor de minstverdienende partner wordt geleidelijk afgebouwd. Voortaan wordt het laagste salaris voor de helft meegenomen in de berekening van de hypotheek. Nu telt dat laagste salaris voor een derde gedeelte mee. In het gunstigste geval kan een paar tot wel 30.000 euro meer hypotheek krijgen. Doorgaans zal het om een aantal duizenden euro’s gaan.
De Vereniging Eigen Huis (VEH) is tevreden dat tweeverdieners meer kunnen gaan lenen voor hun hypotheek. Tweeverdieners stonden op een achterstand. In een voorbeeld geeft de vereniging aan dat thans een eenverdiener die 60.000 euro verdient meer hypotheek krijgt dan een echtpaar dat samen 60.000 euro binnenbrengt. Per 1 januari wordt deze ongelijke situatie wat meer rechtgetrokken.
Sommigen kunnen minder lenen in 2016
Niet iedereen gaat er op vooruit in de nieuwe plannen. Mensen met een inkomen onder de 40.000 euro kunnen in 2016 minder geld lenen voor een hypotheek. Iemand die 25.000 euro bruto verdient gaat van 104.600 naar 100.900 euro. Dat is een daling van bijna 4%. Ook huishoudens met anderhalf inkomen gaan er tot wel 3% op achteruit.[/fusion_text][fusion_text]Eigenaren van een de nul-op-de-meter woning kunnen ook meer lenen in 2016 door een verhoging van het extra hypotheekbedrag. Dit bedrag stond op 25.000 euro maar zal verhoogd worden naar 27.000 euro. Een van de eisen voor deze extra lening is dat de huiseigenaar een inkomen heeft van minimaal 32.000 euro. Ook moet er een energieprestatiegarantie zijn afgegeven.