Vragen over leningen

geld lenen kost geld

Handige tips over leningen en bkr

met veel antwoorden op vragen over leningen, krediet, minilening, BKR, laagste rente, rood staan, huurkoop, lening samenvoegen en bedrijfskredieten.

shoppen in de winkelstraten van Amsterdam
Wat is een persoonlijke lening?
 Men leent eenmalig een bedrag en betaalt het bedrag per maand in gelijke termijnen terug. Persoonlijke leningen worden vaak verstrekt voor een verbouwing, boot, caravan of als autolening.

Wat is een doorlopend krediet?
Het grote voordeel van een doorlopend krediet is dat afgeloste bedragen weer opnieuw kunnen worden opgenomen. Zodoende is er altijd de mogelijkheid om snel geld over te boeken naar de eigen betaalrekening. Meer informatie op doorlopend krediet

Wat is een minilening?
Een minilening is een lening tussen de 100 en 800 euro. Gewone banken lenen pas vanaf 2500 euro. De kredietinstellingen die minileningen verstrekken kunnen het geld dezelfde dag overmaken. Een aanvraag kan via de mobiel gedaan worden of via de website. De minilening moet meestal binnen 1 maand in zijn geheel worden afbetaald (inclusief servicekosten).

Ik ben ZZP’er. Kan ik geld lenen?
Zelfstandig ondernemers en ZZP-ers kunnen in aanmerking komen voor een zakelijk krediet van €1.000 tot €100.000. Het aanvraagproces is volledig online en er wordt binnen enkele minuten beslist of u in aanmerking komt voor een krediet. De kredietverstrekker kijkt vooral naar de huidige bedrijfsprestaties en is minder gefocust op kredietscores uit het verleden.

Hoeveel rente betaal ik?
Dat hangt af van hoe hoog de lening is en bij welke kredietverstrekker je zit. Hoge leningen tot 75.000 euro betalen de laagste rente; voor  kleinere leningen (2500 euro) wordt meer rente gerekend. Vergelijken bespaart veel geld.

Wat doet het BKR?
Bedrijven die aan consumenten krediet verstrekken zijn verplicht om het Bureau Krediet Registratie (BKR) te raadplegen. Het BKR heeft een grote database met daarin gegevens over leningen die banken en postorderbedrijven verstrekt hebben. Hypotheken worden niet vermeld maar wel als men een achterstand heeft van 3 maanden. Ook studieschuld wordt niet vermeld in het BKR. Voor telefoonabonnementen is de situatie veranderd. In 2014 oordeelde de Hoge Raad dat een telefoonabonnement een aankoop is op afbetaling. De minister nam dit oordeel over in de zomer van 2015. Duurdere smartphones worden voortaan als een lening gezien.

Wie bepaalt dat ik de lening krijg: de bank of het BKR?
De bank bepaalt of je een lening krijgt. In de bestanden van het BKR ziet de bank hoe groot je totale schuld is. De bank beoordeelt vervolgens of nieuwe leningen verantwoord zijn.

– Geld lenen met BKR
Het Bureau Krediet Registratie (BKR) registreert elk krediet dat hoger is dan 500 euro.  Mensen die een betalingsachterstand hebben krijgen een negatieve bkr notering. Er zijn diverse codes om aan te geven dat er een probleem is met een krediet. Het hangt van de code af of geld lenen met bkr mogelijk is.

Wat is een lening op afbetaling?
Dit zijn leningen waarbij je overeenkomt met de kredietverstrekker om periodiek af te betalen. Meestal is dit maandelijks een vast bedrag.

Hoeveel moet ik terugbetalen per maand?
Dit hangt af van welke krediet je hebt en hoe hoeveel je geleend hebt. Bij een doorlopend krediet van 2500 betaal je vanaf 45 euro per maand. Bij 5000 euro is het maandelijks bedrag vanaf 100 euro. Je kan ook kiezen om sneller af te betalen door voor een grotere aflossing te kiezen.

Wat gebeurt er als ik niet meer kan terugbetalen?
Dan is het verstandig om een gesprek aan te gaan met de bank om te kijken of er andere mogelijkheden zijn. Misschien dat er over een langere periode terug kan worden betaald. Vermijdt om te stoppen met het betalen van leningen: de schuld moet niet uit de hand groeien.

Waarom moet ik een betaalrekening openen om een lening te krijgen?
De bank wil zekerheidheid hebben dat je vaste inkomsten hebt om de lening af te betalen.

Wat is een WOZ krediet?
Dit is een soort doorlopend krediet als je koophuis meer geld waard is dan de hypotheek. De overwaarde van het huis kan gebruikt worden voor een verbouwing maar ook als extra bestedingsgeld.

Hoeveel kan ik lenen als student? Op 1 september 2015 is er een nieuw studiefinancieringsstelsel ingevoerd. Nieuwe studenten krijgen in het nieuwe stelsel geen basisbeurs meer en/of een aanvullende lening maar moeten voortaan het gehele bedrag lenen. Bovenop hun lening krijgen ze nog een collegekrediet.

Hoeveel kan ik lenen?

Dit hangt af van je inkomen en persoonlijke situatie. Ben je getrouwd, single, heb je een gezin?. Een voordelige intermediair waar je goedkoop en vertrouwd kan lenen is A-Krediet  Ook mensen met een tijdelijk dienstverband en zzp-ers kunnen onder bepaalde voorwaarden een lening aanvragen. Een aanvraag voor zakelijk krediet (€1.000 tot €100.000) wordt online afgehandeld. Binnen enkele minuten is er een uitslag of u in aanmerking komt voor een zakelijk krediet.

Hoelang moet ik aflossen?
Dat hangt af van hoe snel je terugbetaalt en hoe groot de lening is. Bij een kleine lening kan je met €45 per maand terugbetalen.
Bij grote leningen moet minimaal 1% per maand afgelost worden. Uiteraard staat het je vrij om grotere aflossingen te doen dan ben je sneller van het krediet af.[/fusion_text][fusion_text]- Hoeveel moet ik verdienen voor een lening?
Een familie met kinderen en met een kostwinner in het gezin moet meer verdienen als iemand die single is. Over het algemeen moet men vaste inkomsten hebben maar het verschilt per situatie.

Wat zijn groene leningen?
Een groene lening is een krediet voor een zuinige auto of zonnepanelen. Duurzame leningen hebben een gunstig rentepercentage. Het scheelt al snel enkele procenten met een gewone lening.

Wat is huurkoop?
Bij huurkoop huur je een duurzaam goed voor een bepaalde periode. Is deze periode ten einde dan is het goed definitief van jouw en ben je eigenaar. Autodealers werken vaak met huurkoop kredieten. Als je spullen bij een postorderbedrijf koopt ben je wel direct eigenaar van het goed. Meer informatie over de voor- en nadelen van dit krediet op huurkoop.

Hoeveel mag ik rood staan?
De limiet van het rood staan wordt voornamelijk bepaald door de hoogte van het salaris dat op de betaalrekening wordt gestort. Er wordt tussen de 8%-15% rente voor gerekend.

Waarom is mijn kredietaanvraag geweigerd?
Dat kan verschillende redenen hebben. De twee belangrijkste redenen zijn dat de inkomsten niet hoog genoeg zijn of men heeft een negatieve bkr. Ook al is een betalingsachterstand of schuld weggewerkt; een gegeven negatieve notering blijft 5 jaar lang zichtbaar voor kredietverstrekkers en banken. De kans om een nieuwe lening of hypotheek te krijgen is dan behoorlijk verminderd. Een tijdelijk alternatief kan 1000 euro lenen zijn.

Wat is de laagste rente?
De laagste rente hangt af van het type lening, hoe groot het leenbedrag is en de kredietverstrekker. Bij de grote banken zijn de leningen doorgaans een stuk duurder als bij de kleinere financiele instellingen.

Ik wil een lening
Om in aanmerking te komen voor een lening moet je in de regel een baan hebben. Dit mag ook een tijdelijke baan zijn waarbij de werkgever een zgn intentieverklaring overlegt. Ook voor mensen met een uitkering zijn mogelijkheden. Meer info op ik wil een lening

Ik heb een MKB-bedrijf. Wat zijn mijn mogelijkheden?
MKB-ers kunnen terugvallen op enkele regelingen als de bank geen krediet verstrekt. Te denken valt aan de Borgstelling Midden Klein Bedrijf, microfinanciering en zakelijk krediet bij een online kredietverstrekker voor het midden- en kleinbedrijf.
Meer informatie op Bedrijfskrediet MKB & ZZP.

– seniorenlening    Ouderen kunnen onder bepaalde voorwaarden een seniorenlening krijgen.  Boven de 75 wordt het erg lastig maar tussen de 60-74 jaar zijn er diverse mogelijkheden voor senioren om geld te lenen.

Leningen samenvoegen
Door allerlei leningen samen te voegen en onder te brengen in een gezamenlijke nieuwe lening kan veel geld besparen. Rood staan, creditcard schulden en postorder schulden rekenen hoge rentes. Een goedkope (gezamenlijke) lening bij een intermediair is stukken goedkoper. Bovendien heeft men met een lening samenvoegen slechts 1 maandlast.

– Kom ik in aanmerking voor een (prepaid) creditcard?
Bij de aanvraag van een creditcard zal de bank je kredietwaardigheid toetsen. In het algemeen moet men een baan hebben en geen negatieve bkr. Een prepaid creditcard daarentegen is voor iedereen beschikbaar. Men moet bij aanvraag van de prepaid card alleen een ID-kaart kunnen laten zien.  Het nadeel van de prepaid creditcard zijn de hoge kosten bij opname van het prepaid tegoed.

Wat gebeurt er als ik overlijdt en de lening is nog niet terugbetaald?
Als je getrouwd bent, nog geen 70 jaar en je hebt de lening al langer dan 6 maanden: dan hoeft de lening meestal niet terug betaald worden.  Het overlijden moet wel binnen 3 maanden aan de bank gemeld worden. Betalingsachterstanden moeten worden terugbetaald.

Vindt er een afspraak plaats met een adviseur?
Nee, een aanvraag voor een lening kan online gedaan worden. Als de aanvraag goedgekeurd wordt stuurt de bank een offerte naar je toe. Deze offerte onderteken je en stuur je weer terug.

Kan ik een lening krijgen op mijn naam als ik getrouwd ben?
Als je getrouwd bent op huwelijkse voorwaarden (geen gemeenschap van goederen) dan kan men alleen een lening aanvragen.
De bank zal wel om bewijs hiervoor vragen. Als je wel getrouwd bent in gemeenschap van goederen en je wilt alleen geld lenen dan zal de partner akkoord moeten gaan.

Wat is IBAN nummer berekenen?  Het IBAN nummer heeft het oude bankrekeningnummer vervangen. Sinds 1 augustus 2014 is een IBAN nummer ook vereist bij binnenlandse betalingen.  Er zijn op het internet speciale tools die de oude nummers omrekenen naar het nieuwe nummer. Dit is echter niet zonder risico.

Meer informatie over geld lenen   snel krediet geld lenen zwarte lijsttweeverdieners meer lenenGeef een reactie